Trail-Gator - kerékpáros vontató szett
2020. szeptember 28. írta: Teker a Csalad

Trail-Gator - kerékpáros vontató szett

Túrára indul a család, de félúton elfárad a gyermek. Mit lehet ilyenkor tenni? Erre a kérdésre ad választ a Trail-Gator.trailgator_1.jpg

Nem egyszerű dolog eltalálni, hogy mennyit bringázhatunk egy kisgyerekkel – egyik nap 15-ös átlaggal kerüli meg a Velencei-tavat, hogy este még focizzon a kertben, másnap meg inkább egész nap az ágyban lenne. Ez akkor gond, ha a hirtelen jött fáradtság például pont egy biciklis kirándulás felénél éri utol a gyermeket, mert innentől kezdve kínszenvedés lehet a túra befejezése. Ez az a szituáció, amikor a biciklis vonatórúd életet menthet.

Aki olvasta korábbi cikkünket, az láthatta, hogy vésztartaléknak a csomagba került egy gumiszalag is, mellyel az elfáradó gyereknek nyújthatunk vontató segítséget – azonban ahogy a gyerek nő, ez egyre kevésbé működik, ráadásul hosszabb távon, a folyamatos odafigyelést igénylő megoldás nem a legjobb egy durcás utassal. A házi gyártású vontatókötélnél jobb megoldás a szilárd vontatórúd, melyet többek között Trail-Gator márkanévvel megtalálunk a boltokban. Az eszközzel szerzett tapasztalataink alapján tökéletes megoldás lehet egy 10-15 km-es, nem túl kanyargós (és főleg nem buckás, terepes) út leküzdésére, és némi rákészüléssel lehetővé teszi például egy 50-60 km-es út megtételét is egy olyan gyerekkel, aki egyébként önállóan legfeljebb 15-20 km-ig van hitelesítve.

trailgator_3.jpg

A szerkezet négy fő komponensből áll: ezekből az egyik a szülői kerékpár üléscsövére, a másik a gyerekbicikli fejcsövére kerül. Az utóbbival kapcsolatban lenne pár kritikai megjegyzésünk: bár a gyerekbringák festésére kevésbé szokás vigyázni, arra azért lelkiekben készüljünk fel, hogy a mindenféle puha bevonat nélküli festett acélból készülő komponensek alaposan bele fognak mélyedni a kerékpár anyagába. Nem lenne rossz, ha a gyártó a következő verzióban orvosolná ezt a rögzítés némi módosításával. A kompatibilitás egyébként nem rossz, a különböző idomokat különböző állásban összerakva elég széles határok közötti fejcsövekre lehet felszerelni ezt a rögzítést, de persze vásárlás előtt azért bizonyosodjunk meg róla, hogy esetünkben nem lesz ezzel gond. Egy apró komponens kerül még a gyerekbringa első villájának bal oldalára, mely rögzíti a kormányt elfordulás ellen.

A maradék két nagyobb alkatrész a két, enyhén hajlított, masszív cső, melyeket egymásba tolva áll össze az egész szerkezet. A kerékpárok felé gyorszárakkal, egymáshoz pedig egy véletlen kioldás ellen is biztosított csapszeggel kapcsolódnak, tapasztalatok alapján igen szilárdan. Tekerés közben nem tapasztaltunk egyáltalán lötyögést, nem kívánt mozgást, az elöl lévő rögzítés csuklós kialakítása miatt pedig a kanyarokban sem lesz probléma a hosszú vontatmánnyal. Persze azt nem állítjuk, hogy biciklink pontosan úgy viselkedik majd, mint utánfutó nélkül, a plusz tömeg elinduláskor és lejtőkön bizony érezhető, élesebb kanyarokban pedig észnél kell lenni, a hátsó bicikli ugyanis lefuthat az út széléről vagy beleakadhat valamibe, ami balesetveszélyes. Használaton kívül a két rúd teljesen egymásba is tolható, így a szerkezet minimális helyet foglalva elfér az autóban, vagy akár a kerékpáron hátul is hagyhatjuk. Ezt viszont inkább csak akkor javasoljuk, ha tudjuk például csomagtartóhoz rögzíteni, különben a kanyarok hatására egy idő után kihajlik majd a Trail-Gator, azt pedig azok nem fogják díjazni, akik mellett elhaladunk.

trailgator_2.jpg

Összefoglalva tehát mire jó a Trail-Gator? Elsősorban arra, hogy olyan túrákra is elvihessük magunkkal a biciklizni már tudó gyereket, amelynek hosszúsága még túl sok lenne számára. Mivel a szét- és összekapcsolódás az otthoni felszerelés után már tényleg egy percen belül megvan, így annak sincs akadálya, hogy a gyermek időnként maga is biciklizzen, mi pedig segítsünk neki, ha elfáradna. A hátsó kerékpárt masszívan tartja, de a kanyarokban figyeljünk mindenképpen oda!

A termék teszt a BikeFun jóvoltából valósult meg.
bikefun_alkatresz_430x430.jpg

Írta: Rosta Gábor
Fotó: Rosta Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://tekeracsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr4516218308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2020.09.28. 14:41:50

Praktikus, viszont mit szól ehhez a KRESZ?

rnz 2020.09.28. 15:17:03

Szemezgettem vele még korábban, de az ára azonnal elriasztott, Azért az vicc, hogy közel annyiba kerül mint egy gyerekbicikli.

SQL 2020.09.28. 16:17:06

Nekünk is van ilyen. Egyszerűen fantasztikus! Ha gyerek tekerni akar, akkor teker, ha húzatná magát, az is mehet. Fel-lecsatolni a bicajt kb 1 perc, vagy még annyi sem.
Felszerelni (első alkalommal!) mondjuk van vagy 1.5 óra szöszmötölés (hogy ne legyen ferde semerre sem), és nem túl gyors átszerelni más biciklire (akár a vontató, akár a vontatott járgányt nézzük). Ellenben tényleg masszív, és nincs alternatívája. Igen, az ára borsos "egy darab vasért" (20-25 Ft újonnan), de működik. És sok gyereket kiszolgál :)
Annyi még, hogy a felnőtt bicajról a csomagtartót le kell szerelni, az útban van neki... 12-16 kerékméretű bicajjal is működik!
süti beállítások módosítása