Kőbánya Cycling Team - Cél, hogy az élsport számára is adjanak versenyzőket!
2020. október 19. írta: Teker a Csalad

Kőbánya Cycling Team - Cél, hogy az élsport számára is adjanak versenyzőket!

A kerékpársportban rejlő lehetőségekről írt cikkem kapcsán, merülhet fel a fontos, gyakorlati kérdés a szűlőkben, hogy hová írassák be a gyereket kerékpározni?

67390129_2339041739513544_4947526747005386752_o.jpg

Egyrészt nincs túl sok klub Magyarországon, ahol jó kezekbe kerül egy gyerek, másrészt mégsem bocsátkoznék felsorolásba, mert biztos jogosan sértődne meg valaki, ha kihagynám. A listát bárki megtalálja a Magyar Kerékpáros Szövetség honlapján, a www.bringasport.hu-n. Fontos, hogy bárhová visszük a gyereket bringázni, készüljünk fel a találkozásra, tegyünk fel kérdéseket konkrétan annak a nevelőnek is, aki majd a gyerekkel foglalkozik, nézzünk végig egy vagy több edzést, alakuljon ki személyes benyomásunk. Sokat elmond egy klubról utánpótlás szinten, ha valahol sokan sportolnak. A cikkre készülve több klubnak írtam, háromtól érkezett válasz. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lennének még olyan egyesületek, ahová érdemes elvinni a gyereket. Sopronban, Nagykanizsán, Győrben, Pécsen, Szekszárdon, Csömörön, Gödöllőn, Miskolcon, Debrecenben, az Alföldön, vagy máshol is működiknek műhelyek. Követkető cikkeimben a kőbányai, az újbudai és a veszprémi csapat példája segíti a tájékozódást.

Pestre áttekerve a Kőbánya Cycling Team-et mutatja be Győri Kristóf és Specziár Viktor. Itt eltérő a modell, az előzőekben bemutatott Superior Racing Team-hez képest. Egy nagyobb sportegyesület részeként működik a bringás szekció és kifejezett cél, hogy az élsport számára is adjanak versenyzőket.

up10.jpg

Alapvetően a Kőbánya Cycling Team a Kőbánya Torna Club SE kerékpáros szakosztálya. A majd' évtizedes múlttal rendelkező kerékpáros csapatunk az egyik legstabilabb lábakon álló klub az utánpótlás korosztályokban. Legfontosabb célunk a kerékpársport népszerűsítése, a kőbányai önkormányzat segítő együttműködésével tudunk évről-évre remek jövőképet mutatni a fiataloknak. Jelenleg körülbelül 25 kerékpáros tagja van az egyesületnek, ezt a létszámot szeretnénk a közeljövőben emelni. Természetesen a versenysporton kívül szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának az egyesülethez, akár hobbi-szerűen is. Kicsik és nagyok egyaránt. Elsősorban utánpótlás bázis építésén fáradozunk, amelynek az alapja a hobbi szintű kerékpározás, amelyből elválik, hogy a versenyek felé mennek a gyerekek vagy sem. Célunk, hogy mire U23-as korosztályba kerülnek fiataljaink, képes legyen akár nemzetközi szinten is meghatározó eredményekre. Mint minden csapatban, nálunk is vannak, akik nem szeretnék magas szinten űzni a sportot, de szeretnek lejárni, a jó hangulat, a csapat összetartása miatt, ami elősegíti az eredményesebb versenyzők fejlődését is.

56800770_2164358326943082_1833215951739289600_o.jpg

A klub fiataljai számtalan bajnoki címet, dobogós helyezést értek már el és jelenleg is több gyermekünk szerepel a különböző korosztályos válogatottakban. A csapat egyaránt nevel országúti-, pálya- és mountain bike szakágra versenyzőket, akik közül páran elindulnak cyclo-cross versenyeken is az úgynevezett holtszezonban. Gyakorlatilag a legkisebbeket is várjuk, nagyjából 9 éves kortól 17-19 éves korig foglalkozunk fiatalokkal. Egyelőre az U15-U17-es korosztályunk a legerősebb, de bízunk a fiatalabbak fejlődésében, jelentkezésében. A kisebb korosztályoknak elsősorban ügyességi feladatok vannak előtérben. Kerékpárkezelés, kanyartechnika, kiszorítózás, épített és természetes ugratók gyakorlása, meredek köves, gyökeres lefelék, illetve technikás fölfelék gyakorlása, mellette kisebb versenyek, rajtgyakorlatok. A nagyobbaknak a technikai edzések mellett már természetesen hosszabb, illetve intervallos (résztávos) nagyobb intenzitású edzések is kellenek, melyeket gyakran kis házi versenyekkel színesítünk. A hosszabb állóképességi edzéseket főleg országúton végezzük. 

Nálunk kezdetben alapfeltétel, hogy legyen egy megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár, sisak illetve egy alap kerékpározási tudás. Ez abban merül ki, hogy a kezdő fiatal tudjon legalább 20 km/órás tempóval tartósan menni minimum, mert így érhető el, hogy együtt tudjon mozogni a csapat az edzések helyszínéig. Ha valakinek tetszenek az edzések, akkor pár alkalom után már tag lehet. Nálunk a havi tagsági díj 6000 Ft, amiért jelenleg elég sokat kaphat, természetesen attól függően, hogy milyen eredményeket tud elérni korosztályában. Kerékpáros nadrágot és mezt általában 6-12 hónap tagság után ingyen biztosítunk, versenyekre lejutásban segítünk és álljuk a nevezési díjakat. A legjobbaknak még kerékpárt is tud biztosítani az egyesület. Tervezünk további edzőket foglalkoztatni, mert szeretnénk további gyermekeket toborozni az egyesülethez. A megbízható háttérnek köszönhetően erre jó esélyünk is van. Reméljük, hogy a jövőben sok gyermek választja majd a KCT-t nevelő egyesületéül és létrejöhet egy olyan utánpótlás bázis, amiből a jövő Valter Attiláit nevelhetjük.

További információk a kőbányai csapatról:

https://www.facebook.com/KobanyaCyclingTeam

http://www.vuelta.hu/kobanya-cycling-team

Írta: Takács Tamás
Fotók: A 2018-as kamaraerdei Eleminátor versenyen, illetve a veszprémi
BMX ob-n készültek, kredit: Takács Tamás/bringasport.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tekeracsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr8916240622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása