Útvonal ajánló: Pécsi-tó, belépő a „tókerülés” világába
2020. október 26. írta: Teker a Csalad

Útvonal ajánló: Pécsi-tó, belépő a „tókerülés” világába

A Mecsek gyönyörű hegység, izgalmas túraútvonalakkal, és persze bringázási lehetőségekkel profiknak és kisgyerekeknek egyaránt.

1.jpg

Ha Pécs környékén járunk, Orfű szinte kötelező program – a környék gyönyörű és tele van szebbnél szebb útvonalakkal. Akik az erdei túrákat kedvelik, azoknak ajánljuk a Kirándulástippek weboldalt, ahol olyan gyöngyszemekre bukkanhat, mint például egy 15 km-es, 11 forrást érintő útvonal, mely egész napra leköti az erdőjárót (azt javasoljuk, hogy ennek a sarat jól bíró ruhában és cipőben vágjunk csak neki).

De a keményebb túrázók mellett a kisgyerekeseknek is tartogat meglepetéseket Orfű környéke: például azt a körülbelül 6,3 km-es kerékpáros útvonalat, mellyel a Pécsi tavat kerülhetjük meg. Az út rövid és egyszerű, kiváló belépő a „tókerülés” világába, mely még kezdőkkel is egy óra alatt abszolválható. Sajnos csak egy részen van kiépített bringaút, körülbelül másfél km-t alacsony forgalmú, de némi emelkedőt is tartalmazó autóúton kell tekernünk. Szerencsére a gépjárművek nagy részét elszívja a tó másik oldalán lévő főút, de így is csak olyan gyerekkel induljunk útnak, aki biciklizett autók mellett.

Indulásra több pont is megfelelő: a Pécs felől érkezők a Ladik köz kanyarjában hagyhatják az autót, míg Magyarhertelend irányából a tó észak-keleti sarkában található parkoló vehető a legkönnyebben igénybe. A kerékpáros út innen a tó keleti oldalán gyakorlatilag végig a vízparton, a nádas és szebbnél szebb nyaralók között halad. Miután egy éles kanyar után átkeltünk egy keskeny csatorna felett, az Orfűi Viziturisztikai Központnál találjuk magunkat (ha a Ladik köztől indultunk, körülbelül itt csatlakozunk be a bicikliútba), ahol a melegebb szezonban biciklit, kajakot, SUP-ot is kölcsönözhetünk és fagylaltozhatunk is. Innen lassan elérjük a tó legdélibb részét, ahol a Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont található.

A bicikliút kis kitérő után visszatér a tó partjára, és a nyugati oldalon is egy darabig itt tekerhetünk. A vízhez különböző stégeken juthatunk közel, mielőtt belefutnánk az autóútba. Innen már figyelmesen haladjunk tovább, és készüljünk fel, hogy az út egyetlen említésre méltó emelkedője is itt vár ránk. Nyáron felfrissülhetünk az Árnyas Part büfében, majd a tavat északról lezáró gáton áthaladva visszajuthatunk a parkolóhoz.

Írta: Rosta Gábor
Fotó: Rosta Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://tekeracsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr7016248048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása