Útvonal ajánló: A vizek városa, túra a tatai tavak körül
2020. november 27. írta: Teker a Csalad

Útvonal ajánló: A vizek városa, túra a tatai tavak körül

 Ez a mindössze 12 km hosszú túra a történelmi Tata városában vezet minket körbe. Nem véletlenül kapta a vizek városa elnevezést sem, hiszen rengeteg a tó, és számtalan tiszta vizű forrás tör itt a felszínre. Túránk ezek közül a két legnagyobbat érinti, az Öreg-tavat és a Cseke-tavat. A gyerekek sem fognak unatkozni, hiszen a játszótereken kívül az út során több helyen is régi romokon játszhatnak várfoglalósat.

shutterstock_73235983_kicsi.jpg

 Tata kisebbik vasútállomásáról indulva a Tatai Olimpiai Edzőtábor melletti ösvényen kezdődik utunk. Érdekesség, hogy az 1948-as londoni olimpia előtt jelölték ki a helyszínt, mivel tatának a rengeteg vízfelületnek köszönhetően nagyon hasonló volt a klímája nedves levegőjű angol fővároséhoz. Innen érkezünk meg a Cseke-tó romantikus partjára, ahol az Angolkert buja zöld növényvilágán kívül műromok és kis épített szigetek tarkítják utunkat. A Cseke-tó után a még népszerűbb Öreg-tó partjára lyukadunk ki, ahol megcsodálhatjuk a történelmi látképet a tatai vár, az Eötvös Gimnázium és a kéttornyú templom sziluettjével. Az épített környezet után a tópart másik fele természetvédelmi területen halad át, itt az árnyas nagy fák alatt kellemes széles úton kerülhetjük meg a tavat. A fák közül kiérkezve a homokos szabadstrandon találjuk magunkat, ahol nyáron felfrissülhetünk a melegben, télen pedig besétálhatunk a tómederbe. A vizek városa elnevezéshez hűen a tó partján a biciklizés mellett többféle vízisportot próbálhatunk ki. Ezt a túrát csak ajánlani tudom kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Mielőtt belevágnátok a túrába olvassátok el ráhangolódás képpen Csatang és Piszke bringás meséjét arról, hogyan tekerték körbe a tatai tavakat és hogyan tették otthonossá frissen elfoglalt szigetüket!

A bejegyzés trackback címe:

https://tekeracsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr9416279472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása