Apa tippjei: gyerekülésből futóbiciklire
2020. július 20. írta: Teker a Csalad

Apa tippjei: gyerekülésből futóbiciklire

A párom és jómagam már jóval gyermekünk születése előtt is lelkes outdoor túrázónak, sportos párnak, és természetesen aktív bringásoknak számítottunk. Fiunk érkezése nem akadályozta meg a gördülő élményeket, csupán időnként alkalmazkodásra késztetett.

12-14_img_1596_hajogyari.jpg

A gyerekszállítós műfajtól a közös bringázást jelentő kamaszkor eljöveteléig nem csak gyerekünket jellemzi több életszakasz, hanem vele változnak a közös túrázáshoz szükséges felszerelések, és a szülői attitűdök is. Cikkemben összeszedtem a gyerek fejlődésének jellemző korszakait.


Szerezz rutint!

Amíg kettesben tekertünk, nyilván a saját örömünkre szinkronizáltuk a távokat és az úticélokat, figyelembe véve az erőviszonyokat. A jó túravezető tudja, hogy a leggyengébb csapattaghoz kell igazítani a terhelést és a kihívásokat, mert minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszem.

Érdemes ezért mínusz egyről közelíteni a gyerekes tekerésekhez, fontos, hogy elsőként mi magunk magabiztosak legyünk a biciklin, és csak aztán vállalkozzunk közös tekerésre a poronttyal.
Szóval menjetek el előbb kettesben. Többször. Sokszor. Mondjuk 5-10 alkalom alatt megjön az alap-rutin. Alakuljon ki a magabiztos bringakezelés és ismerjétek meg határaitokat, fontos tudni, milyen távokra vagytok képesek. A ruházat, a hátizsák, a cipő, a nyereg legyen kényelmes, ne okozzon gondot a frissítés, legyen kulacsotok. Férjen el minden a bringán, férjetek el ti is a bringaúton, váljon biztonságossá az egymás mellett haladás. Előbb gyerkőc nélkül legyetek biztosak a dolgotokban, és ha ez megy, indulhatnak a közös tekerések.

Ha elsajátítottátok a defekt javítás művészetét, és alapvetően megszereztétek a barna övet a mindennapi bringázáshoz, lássuk hogyan tanulnak bele a gyerekek a kétkerekűek világába.

Felszerelés

Tesztelj, kölcsönözz! Ha még nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor kérjük kölcsön az áhított felszerelést, mielőtt megvennénk a később haszontalannak vagy kihasználatlannak bizonyult eszközöket. A kölcsönadó a felszereléssel együtt a tapasztalatait is megosztja, legtöbbször kérdezni sem kell. Ez szó szerint aranyat ér a későbbi beszerzésekben.
Újszerűt féláron! Ugyanez a menetrend a használt holmikkal. A bringákat, szállítókat hamarabb kinövi a gyerek, minthogy elromlanának. A legjobb vétel a kinőtt gyerekholmi. Legtöbbször 70-90%-os állapotban vehetünk bringás felszerelést a gyerekeknek akár 30-50% közötti árakon. Irány a Marketplace vagy a Vatera, és a tematikus Facebook adok-veszek csoportok!

A gyerek igényei és motivációja

Figyelembe kell vennünk, hogy a gyereknek melyek az életkori igényei. Ez a szállításra és a tekerésre egyaránt érvényes. Ha még futibringázik, akkor elég egy pár 100 méter hatósugarú helyszínre tervezni, ahol apu és anyu “csupán” a feeling miatt ül nyeregbe, hogy a gyerek előtt minta legyen.
6-7 éves korban már belevághatunk összetettebb gyakorlatokba is, például eljátszhatunk egy vonatot, aminek a mozdonya az elől haladó, és egy-egy “állomáson” cseréljük a szerepeket.
Mindig legyen egy cél, amiért a gyerek küzd vagy vágyódik. Ez lesz az igazi motiváció, amely ha nincs, nem biztos, hogy legközelebb is könnyen mozdítható lesz a kicsi. Egy jutalom, díj, vagy élmény elérése természetes módon növeli az elégedettség vagy boldogság mintázatok rögzítését a gyerekben, a játékosság és a vidám kreativitás pedig mondhatni: alapfelszereltség kell legyen!

Bringás infrastruktúra

Az útvonalakat megtalálni kicsit nehezebb, ha még nem vagyunk gyakorlott túrázók, hiszen a lakóhelyhez közel nem mindig triviális, hogy van-e kiépített kerékpáros infrastruktúra. Szerencsére egyre több helyen megtalálhatóak jó minőségű útvonalak, de jellemzően a nagyobb túrákért és minőségi útvonalakért autóba kell ülnünk.

Érdemes megnézni túra ajánlóinkat. Belépő túrának jó lehet a Balaton északi partjának alternatív bringatúrái. Elkészült a Tisza-tavat kerülő kör is, és az év útvonala díjat a tatai bringaút nyerte meg. Budapest felett Dunakeszitől Vácig, sőt tovább, akár Nagymarosig / Zebegényig csodálatos túra vár minket a Duna mentén rengeteg pihenővel, játszótérrel, büfével, fagylaltozóval.

Desztinációk és attrakciók

Sokszor ugyanaz a helyszín maga a fejlődés origója: a pár éves gyerek itt kezdheti a szárnyait bontogatni az ülésben, majd ahogy ügyesedik, bátorodik, úgy nőhetnek a távolságok a biztonságot jelentő középponttól. Emiatt nem kell mindig új bringaútakat felfedezni, évekig elég, ha van egy ismerős terep, ahonnan egyre jobban el tudunk távolodni, ahogy a gyermek képességei és fizikuma fejlődik.
A nagy utazások és kalandozások jellemzően 10-12 éves kor után kezdődnek, bár ha a szülők rákapnak a bringatúrázásra, akkor jó hordozóval és figyelmes körültekintéssel kisebb gyerekekkel is nagy utakat lehet megtenni.
A családi bringázás elsőszámú összetevője mindenesetben a nagyszerű, színes programok és a közös, együtt átélt élmények megélése. A kreativitás végtelen lehetőségeket rejt, de mindig elmondható, hogy vannak alapkövetelmények. Ilyen, hogy a fizikai terhelésre a család minden tagja számára egy jó étterem, finom falatok, bőséges folyadékpótlás a jó reakció.
Önmagában ne csak a tekerés legyen az attrakció, mivel egy gyereknek jó ideig és legtöbbször ez hamar monoton tevékenységgé válhat. Töltsük meg a programot játékkal, fantáziával és kreativitással. Legyünk társai a gyerek vágyainak és a bringa ne a cél, hanem egy nagyszerű eszköz legyen!

 

1-3 éves baba-kisgyermek

 

Korosztály jellemzői

  • A gyerkőc gyerekülésben utazik anyu vagy apu bringáján, beszíjazva, bukósisakban. Fontos a biztonság és a kényelem.
  • Esetleg utánfutó, ha az útvonal alkalmas rá - csak bringaút, ha elég széles. Autóúton tilos a használata!
  • Vigyázni, hogy a kicsi ne száradjon ki, és ne égjen le, ne essen ki, ne érezze magát kellemetlenül, ne ülje el a fenekét, ne csavarodjon egy végtagja se, ne billenjen el a fej!

01-03_img_6345_ramsau.jpg

A túra lényege

Ekkor a nem-ártás és a kényelem mellett, a cél a szülők szabadságának a megtartása és az emlékek mély beültetése a gyerek pszichéjébe. Ez utóbbi miatt nagyon fontos a pozitív hangulat, a felszabadultság! További értékek: természetben töltött idő, boldogság, utazás, mobilitás, szabadság érzet.

Nagyon fontos a szülők pozitív megélése, mert a gyerekbe a hangulatok rezdülnek át - nem csak a látó-halló érzékek dolgoznak, hanem a környezet és a helyzetek hangulata. Ha a szülők nem aggódnak, hanem felszabadultak, és a gyerek nem szenved valami kényelmetlenségtől - akkor pozitív emlékek kerülnek a tudatalattiba! Ez fontos, mert ellenkező esetben hosszú időre összekapcsolja a negatív élményt a látott-hallott környezettel és nagyobb korában nem érti majd miért nem akar esetleg bringára ülni.

01-03_img_6305_ramsau.jpg

Erre figyeljetek

1-2 éves korban a túrákat a gyerek tudatosan nem vágyja, elsősorban az ösztönös vágyak mentén éli meg a komfortját és igényeit. Ezért fontos az állandó figyelem, vajon, nincsen-e valami elcsúszva, nem nyomja-e valami, éhség, szomjúság nem gyötri-e? Ha a gyerkőc annyira kicsi, hogy nem képes szólni, ha valami nem oké, akkor rendszeresen ellenőrizzük. Egy tartósabb (már 15-20 perctől annak számít) utazás alatt elzsibbadhat, megcsavarodhat a lába, a kicsi szinte biztosan elalszik, mert a szállító elringatja. Tudatosítsuk magunkban, hogy ő még nem képes magára vigyázni.

 

4-5 éves gyermek

 

Korosztály jellemzői

  • Anyu vagy Apu bringájához kötött egykerekes vontatós bringa
  • Futóbringával tanuló és/vagy már haladó kicsik

04-05_kaposztasmegyer.jpg

A túra lényege

A vontatós bringával már egész szép távokat, kirándulásokat lehet tenni. 30-90 perces túrák is elképzelhetők. A gyerek nagyon szereti, hogy már önállónak érzi magát, de a vontatmány miatt nem nagyon tud hibázni. Mindenképpen legyen egy játékos helyszín a célpontban, mert bár a bringázás jópofa játék egy ideig, de a gyereknek kell egy hely, ahol szabad lehet. Bármilyen játszótér, piknik placc, közösségi tér jó lehet, ahová örömmel érkezik meg, és bármikor szívesen visszatér. Jó indokot szolgál egy újabb bringatúrára, ha a gyerekünk akar felkeresni újra egy szeretett helyet.
A futóbringa már nem csak eszköz, de önmagában is nagyszerű szórakozás, amely kiválóan fejleszti a gyerek ügyességét és nagyon lehet rajta élvezni a szabadságot.
Érdemes lehet kivinni őket egy játszótérre, kresz- vagy bringaparkba, esetleg egy védett bringaútra, ahol nincs számottevő forgalom.

Ez a szülőnek nem lesz nagy tekerés, de itt a jövőbe invesztálunk és minőségi időt tölthetünk a gyerekkel. Az együttlét célja a játék, az ügyesedés, ahol a szülő vigyázza, tanítja, edukálja a gyereket. Fotózni pedig mindig kötelező!

04-05_kert.jpg

Erre figyeljetek

A bicikli túra célja legyen valamilyen játék, ügyességi kihívás, vagy jussunk el egy izgalmas helyszínre (a patakig, a játszótérig, a nagymamához két utcával odébb). A gyerek büszke akar lenni a teljesítményére, adjuk meg neki a sikert! Szóba jöhetnek csábítások, jutalomfalatok, cukrászda, fagyi, kisbolt, stb., de a legjobb a dicsőség és a közös eredmény (kapcsolódás). Sisak mindig legyen a fejen: szoktassuk is hozzá a felelősségteljes közlekedéshez, és ebben nagy szerepe van a szülőknek, a jó példán túl nekik is erősen javallott a viselés!

Írta: Tokaji Nagy Csaba
Fotó: Tokaji Nagy Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://tekeracsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr5716013564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2020.07.22. 13:18:54

Hű. Ezt mi nagyon másképp éltük meg... 4-5 évesnek futóbringa? Nem növi ki addigra (magasságban)? 2-4 között volt nálunk futóbringa, és onnan ültek át saját tekerésű járgányra.
Meg az egymás mellett tekerés... nem egymás mögött?
süti beállítások módosítása