Superior Racing Team - Hazánk legnagyobb utánpótlás egyesülete
2020. október 16. írta: Teker a Csalad

Superior Racing Team - Hazánk legnagyobb utánpótlás egyesülete

Előző cikkemben azzal a kérdéssel foglalkoztam, hogy hogyan űzhet kerékpársportot a gyermek Magyarországon? A kérdést részletesen megvizsgáltam különböző szempontok alapján és az elmélet áttekintése után felmerült a legfontosabb gyakorlati kérdés egy szülő számára, hogy hová írassa be a gyereket kerékpározni?

up07.jpg

Egyrészt nincs túl sok klub Magyarországon, ahol jó kezekbe kerül egy gyerek, másrészt mégsem bocsátkoznék felsorolásba, mert biztos jogosan sértődne meg valaki, ha kihagynám. A listát bárki megtalálja a Magyar Kerékpáros Szövetség honlapján, a www.bringasport.hu-n. Fontos, hogy bárhová visszük a gyereket bringázni, készüljünk fel a találkozásra, tegyünk fel kérdéseket konkrétan annak a nevelőnek is, aki majd a gyerekkel foglalkozik, nézzünk végig egy vagy több edzést, alakuljon ki személyes benyomásunk. Sokat elmond egy klubról utánpótlás szinten, ha valahol sokan sportolnak. A cikkre készülve több klubnak írtam, háromtól érkezett válasz. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lennének még olyan egyesületek, ahová érdemes elvinni a gyereket. Sopronban, Nagykanizsán, Győrben, Pécsen, Szekszárdon, Csömörön, Gödöllőn, Miskolcon, Debrecenben, az Alföldön, vagy máshol is működiknek műhelyek. Követkető három cikkemben az újbudai, a kőbányai és a veszprémi csapat példája segíti a tájékozódást.

Elsőként az Újbuda MTB és Szabadidő SE másnéven Superior Racing Team képviseletében Sós Sándor mutatja be a csapatot és célkitűzéseiket. Hazánkban jelenleg a legnagyobb létszámú utánpótlás-egyesületről beszélünk, 200 fő fölötti gyermek és 13 végzett edző dolgozik a csapat bázisain. Modern felfogásban szinte minden szakágban dolgoznak már, alapvetően hegyikerékpáros gyökerekkel rendelkeznek.

up01.jpg

Egyesületünk alapvető célja, hogy minél több bringás szakág képviseltesse magát (mountain bike, XCO, cyclocross, BMX, országút, downhill, triál) és természetesen a szabadidős kerékpáros tevékenységek, mint a túrázás, kirándulás is fontos összetartó közösségi program nálunk, így a szülők és gyerekek együtt hasznosan sportolva töltik az időt. Elsősorban a családokra építünk, így már a legkisebb testvér is nagyon korán "megfertőződik" a bringázás szenvedélyével, sőt "okosan" tanul bringázni. Már a futóbringásokkal is szívesen foglalkozunk játékosan, de az igazi szakmai munka 5-6 éves korban a 20-as bringa használattól kezdődik... Kezdetben játékos "edzéseken" vesznek részt a gyerekek, majd az állóképesség, erőnlét és technikai tudás fejlődésével egyre differenciáltabbak az edzéseink. Alkalmanként 5-6 szakedző is foglalkozik a különféle képességű csoportokkal... Az idő előre haladtával edzőink javaslatára – látva a gyerekek képességeit – javasoljuk a csapaton belül speciálisabb szakágak kipróbálását, űzését. Kisebb korban a fő hangsúly a helyes, biztonságos bringa kezelésen van és a technikai tudás elsajátítása a legfontosabb, amit párhuzamosan az életkori sajátosságoknak megfelelő állóképességi és erőnléti edzések tarkítanak... Először minden gyermek a "szabadságot" a technika irányításának a lehetőségét látja a bringázásban és örömmel jár az edzésekre. Viszont a 2-3 tucat versenyző közvetlen jelenléte és edzése óriási motiváció számukra, hogy a versenyzésbe is belekóstoljanak. Tagadhatatlan, hogy önfenntartó versenycsapat vagyunk, de ezt csak úgy tudjuk elérni, ha nagyon sok gyermek csak hobbi szinten, kedvtelésből sportol nálunk. Kezdetben a legalapvetőbb feltétele a sportfoglalkozásoknak csak annyi, hogy jusson el a gyermek az edzés helyszínére! Bringát és sisakot is tudunk biztosítani pár hétre, amíg kiderül, hogy jó sportot választottak-e.  Az egyesületi tagság nem kötelező, de szinte mindenki él vele, hiszen rengeteg előnnyel, kedvezménnyel, lehetőséggel jár. A havi edzés támogatás a ténylegesen látogatott edzések száma után fizetendő 8-10 ezer Ft.  Fontos még elmondani, hogy nem csak nevelőegyesületként működünk, utánpótlás programunk keretében létrehoztuk az ELEMInátor sorozatot, mely idén a 3. évadát zárta nagy sikerrel a gyerekek körében.

Önállóságuk sarokkövei:

  • Évente 20-25 saját verseny  (ELEMInátor, maraton, XCO, CX)
  • Folyamatosan növekvő utánpótlás létszám
  • Támogatók, akik elismerik az utánpótlásért tett erőfeszítéseinket

 

További információk az újbudai csapatról:

www.facebook.com/ujbudamtbse

http://www.superiormtbteam.com

 

Írta: Takács Tamás
Fotók: A 2018-as kamaraerdei Eleminátor versenyen, illetve a veszprémi
BMX ob-n készültek, kredit: Takács Tamás/bringasport.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tekeracsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr3316240604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása