Veszprémi Kerékpáros Egyesület - Szakágaktól függetlenül nevelnek jól képzett kerékpárosokat
2020. október 17. írta: Teker a Csalad

Veszprémi Kerékpáros Egyesület - Szakágaktól függetlenül nevelnek jól képzett kerékpárosokat

Előző cikkemben a kerékpársport jövőjét, magyarországi helyzetét, utánpótlás nevelését és a hozzá kapcsolódó tévhiteket jártam körbe. A kérdés elméleti áttekintése mellett, gyakorlatias információkkal is szeretném segíteni a szűlőket, abban a kérdésben, hogy hová írassák be a gyereket kerékpározni?

up08.jpg

Egyrészt nincs túl sok klub Magyarországon, ahol jó kezekbe kerül egy gyerek, másrészt mégsem bocsátkoznék felsorolásba, mert biztos jogosan sértődne meg valaki, ha kihagynám. A listát bárki megtalálja a Magyar Kerékpáros Szövetség honlapján, a www.bringasport.hu-n. Fontos, hogy bárhová visszük a gyereket bringázni, készüljünk fel a találkozásra, tegyünk fel kérdéseket konkrétan annak a nevelőnek is, aki majd a gyerekkel foglalkozik, nézzünk végig egy vagy több edzést, alakuljon ki személyes benyomásunk. Sokat elmond egy klubról utánpótlás szinten, ha valahol sokan sportolnak. A cikkre készülve több klubnak írtam, háromtól érkezett válasz. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lennének még olyan egyesületek, ahová érdemes elvinni a gyereket. Sopronban, Nagykanizsán, Győrben, Pécsen, Szekszárdon, Csömörön, Gödöllőn, Miskolcon, Debrecenben, az Alföldön, vagy máshol is működiknek műhelyek. Követkető cikkeimben a veszprémi, a kőbányai, és az újbudai csapat példája segíti a tájékozódást.

A budapesti klubok után, vidéki példával is szolgálunk, a Veszprémi Kerékpáros Egyesülettel, melyet Bokros Manassé mutat be:

Egyesületünk 15 éve működik és hetedik éve foglalkozik kerékpáros utánpótlás neveléssel. A kezdetektől célunk, hogy – amellett, hogy megszerettessük a gyerekekkel ezt a nagyszerű sportágat – képzett kerékpárosokká váljanak és meghatározó szereplői legyenek a hazai és nemzetközi kerékpáros életnek. Víziónk, hogy utánpótlás-nevelő munkánk során nem pusztán jó hegyikerékpárost, jó országúti versenyzőt, bmx-est stb. neveljünk, hanem szakágaktól függetlenül jól képzett kerékpárost, aki felnőve a specializáció időszakában jó alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy a választott kerékpáros szakágban kiteljesedhessen. Ehhez alapvetően fontosnak tartjuk a gyerekek technikai képzését, ezért életkortól függően megismertetjük velük a bmx cross, mountain bike, országút, downhill, triál, cyclocross kerékpározás alapjait. Hisszük, hogy ezen szakági képességek fejlesztése kölcsönösen kiegészítik egymást és pozitív hatással vannak a gyermek kerékpáros képességeire, bármely szakágban is marad meg élversenyzőként. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen képzési rendszerből a hazai versenyrendszerbe lépő gyerekek kellő technikai, kerékpár-kezelési tudással, ugyanakkor magabiztossággal és motiváltan tudnak fejlődni, életkoruknak megfelelően további kerékpáros képességeiket fejleszteni.

Jelenleg egyesületünk két műhelyben összesen 32 gyerekkel foglalkozik különböző szinten.  Legfiatalabb versenyzőink U11-es kategóriában, legidősebb, de még utánpótlás korú versenyzőink U19-es kategóriában versenyeznek. Az elmúlt években több országos bajnoki cím, illetve dobogó és magyar kupa összetett dobogós eredményünk született elsősorban XCO és CX szakágakban, valamint kisebb számban bmx cross és downhill szakágakban. Egyesületünk az elmúlt években több válogatott versenyzőt is adott az utánpótlás keretbe, elsősorban MTB XCO szakágban, illetve a 2019-es évtől három tagunk is Héraklész kerettag. A következő 4 évre célunk, hogy növeljük versenycsapatunk létszámát, a jelenlegi és a képzésbe a jövőben csatlakozó kezdő gyerekek fejlesztésével és bekapcsolásával a haladó, illetve versenyző tagjaink munkájába. A jelenlegi összlétszám tartható és az edzői létszám és kapacitás mellett maximálisan ennyi vállalható, tekintettel a gyerekek képzettségének megfelelő csoportbontásra. Ezért elsődleges célunk, hogy az utánpótláskorú tagjaink közül minél többen váljanak versenyzővé, majd közülük a legtehetségesebbek és legmotiváltabbak válogatott kerettaggá.

Jelenleg két műhelyben, két edzőnk foglalkozik a gyerekekkel Balatonalmádiban és Veszprémben. Az általuk tartott, illetve tervezett edzéseken kívül lehetősége van versenyzőinknek Veszprémben bmx cross foglalkozásokon részt venni. Egyesületünk a téli alapozó időszakban tornatermi edzéseket finanszíroz, illetve havi gyakorisággal indoor bmx cross edzéseket támogat Szlovákiában. A téli alapozó időszakban, majd a tavaszi felkészülési időszakban egy-egy edzőtábort szervezünk, illetve támogatunk versenyzőinknek.  Versenyeiken csapattagjaink részére csapatsátrak, székek, asztalok, kerékpártartó állvány áll rendelkezésre, illetve támogatóinknak köszönhetően kedvezményes kerékpár és alkatrész vásárlásra ill. táplálékkiegészítő vásárlásra van lehetőségük.

További információk a veszprémi csapatról:

https://www.facebook.com/VeszpremiKerekparosEgyesulet

Írta: Takács Tamás
Fotók: A 2018-as kamaraerdei Eleminátor versenyen, illetve a veszprémi
BMX ob-n készültek, kredit: Takács Tamás/bringasport.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tekeracsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr6916240652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása