Az elmúlt évszázad 6 legjobb családi bringás képe
2020. december 11. írta: Teker a Csalad

Az elmúlt évszázad 6 legjobb családi bringás képe

Hideg, borús napra virradt, kesztyűink még nedvesek voltak a radiátoron a tegnapi bringatúra miatt, így a mai napra benti programokon törtük a fejünket. A gyerekeknek gyorsan beindult a fantáziája. Legtöbb ötletük az új kedvenc biciklizés körül forgott. A Lego bringapálya építés, a fogaskerék nyomdázás és a biciklifestés voltak versenyben, mikor felmerült a kérdés, hogy régen is voltak-e biciklik és hogy, hogy néztek ki? - a kérdés felkeltette az én érdeklődésemet is, és hirtelen nem is tudtam, hova kéne nyúlnom a válaszért. Majd eszembe jutott a Fortepan szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum. Nem is kellett sok hozzá, indult is a keresés. Nagyobbik fiam már magabiztosan kezeli a billentyűzetet, a kisebbik meg az évszámok bűvöletében van, így neki a legrégebbi, az 1929-es fotó nyerte el a tetszését. A képeket csodálva kiszámoltuk, hogy mennyi idősek voltak a nagyszüleik, valamint a dédszüleik mikor a képek készült, majd csináltuk egy kis összeállítást a legjobb családi bringás képekről:

1. Vidéki suhanás, 1962

Első helyezettünk a dinamikus falusi mindennapokat idéző kép lett.

fortepan_141539_bencze_laszlo.jpg

Forrás: Fortepan / Bencze László

2. Hárman két keréken, 1941

A fiúk el sem hitték, erről a fotóról, hogy 1941-ben készült. Hosszas vizsgálatuk után arra jutottak, hogy ezek akár ők is lehetnének az apjukkal.

fortepan_134701_album018.jpg

Forrás: Fortepan / Album018

3. Csepel bicikli, 1950

Ennél a képnél jött a következő megdöbbenés, hogy már 1950-ben is voltak Csepel biciklik. Egy újabb keresést indítottunk, és kiderült, hogy Weiss Manfréd 1928-ban alapította a gyárat. Hűha!

fortepan_16567_magyar_rendor.jpg

Forrás: Fortepan / Magyar Rendőr

4. Biciklis masiniszta, 1934

A gyerekek nem tudtak elvonatkoztatni a fiú sapkájától. Nem tudtam őket meggyőzni arról, hogy 1934-ben még másmilyen ruhákban jártak az emberek. Ők magabiztosan állították, hogy ilyen sapkát csak a gyermekvasutasok hordanak.

fortepan_21493_nagy_csilla.jpg

Forrás: Fortepan / Nagy Csilla

 5. Apa-lánya, 1935

A kislány elszánt tekintetét nagyon imponálónak találták a fiaim, és színes történeteket szőttek arról, hogy apa-lánya hogyan járták be bringájukkal az egész világot. 

fortepan_26673.jpg

Forrás: Fortepan / Fortepan

6. Az első shutgun ülés, 1929

A hatodik kép, a legrégebbi már önmagában azzal bekerült a válogatásba, hogy 1929-ben készült, majdnem száz évvel ezelőtt, de nem ez az egyetlen érdeme. A divat szempontjából, méltatlan lenne szó nélkül átsiklani a kisgyerek ünnepi matrózblúzán. A technika rajongóinak pedig, az első shutgun gyerekülést ajánljuk figyelmébe. Ha az EU szabványnak ma nem is felel meg, de több generáció első bringás élményéhez hozzájárult.

fortepan_164466.jpg

Forrás: Fortepan / Győri Zoltán
Írta: Teker Hanna

A bejegyzés trackback címe:

https://tekeracsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr6216327100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása