Hol bringázzanak a kalandvágyó 4 év alattiak?
2020. december 30. írta: tekerman

Hol bringázzanak a kalandvágyó 4 év alattiak?

A 4 év alatti gyerekek jó része beéri a közeli játszótéren körözéssel; ha egyáltalán tudnak már kétkerekű biciklivel haladni. De az olyan csemeték, akik biciklis családban születnek, hamar utánozni akarják a szülőket, és nagyobb távolságokat is szívesen meghódítanának, amint pedálos gépet kapnak a fenekük alá. Ez azonban nem egyszerű.

andris_a_hidon_nagy_2.jpg

Egy pici gyerekkel még nem lehet forgalomba menni egyáltalán, és a forgalmasabb járdákon is inkább csak galibát okoznak a kacsázó stílusukkal. Ráadásul mind az autósok, mind a gyalogosok szemmagassága alatt vannak jóval, így a legegyszerűbb kereszteződéseken is csak komoly biztosítással tudnak átmenni, akkor is, ha a járdánál teszik ezt. A legkisebbeknek még nehéz, ha nem sima aszfalton tekernek, és nem tudnak se felfelé menni, se lefelé biztonságosan fékezni. Így az ideális hely biciklizésre nekik a széles, keresztező utcáktól mentes járda; a forgalomtól mentes aszfalt út. És ezek hálózata, mivel akármennyire is kicsi még a gyermek, de simán lehet, hogy egy órát, azaz 5-6 kilométert is szívesen biciklizik, vagy akár valamivel többet is. Így kénytelenek vagyunk kreatívak lenni, mert nem lesz neki elég kihívás, ha az utcánk végéig mehet csak el, meg vissza. 

Szóval merre vannak a fentieknek megfelelő útvonalak? Mi magunk Budapesten keresünk ilyeneket, és eddig a következő tapasztalataink születtek. Az egyik jó tipp a Normafa és a János-hegy közötti aszfaltozott út. Ide autók nem hajthatnak be. Nagyobb sebeséggel közlekedő kerékpárosok viszont vannak, de szerencsére széles hely áll rendelkezésre. Jó a levegő, erdős a táj, és vannak játszóterek is. Oda-vissza nagyjából 5 kilométer a szakasz. Kicsit emelkedik a János-hegy előtt, de hamar túl lehet esni rajta. Hasonló adottságai vannak a hidaknak és a rakparti sétányoknak. Ezeknél mind arra érdemes figyelni, hogy olyankor menjünk, amikor kevesebb gyalogosra számítunk. Ne felejtsük el, hogy mi magunk is a gyermek mellett / előtt / mögött fogunk haladni; és egy többfős kerékpáros karaván már lehet zavaró, ha nagyobb a forgalom. A budai oldalon a Szabadság-hídtól északra húzódó szakasz sajnos túl szűk, és már így is terhelt a konfliktusokkal a gyalogosok és a bringások között. De délre, egészen a Kopaszi-gátig tartó rész szuperül bringázható a legkisebbeknek is; a Kopaszi-gátat elérve pedig megint csak lesz lehetőség játszóterezni vagy harapni valamit az egyik kávézóban. A Szabadság-híd és a Petőfi-híd közötti szakasz, a Nehru-part is alkalmas. Akik kicsit északabbra laknak, azok próbálkozhatnak a Hajógyári-szigeten. Ez ugyan nincs teljesen lezárva a forgalom elől, de ennek ellenére is alkalmas, lapos, aszfaltozott utakat találunk itt. Dél-budán a Sport11 és a Kamaraerdő között van egy sétány, ami szintén jó; egy tó is van itt, és már írtunk is róla korábban.  

Persze egész bizonyos, hogy hasonló helyek vannak még a városban. Ha tudtok ilyet, írjátok meg, és akkor a javaslataitokkal bővíthetjük a listát.

Írta: Dominus Ákos
Fotó: Dominus Ákos

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tekeracsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr6616364248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása