Nevelés: Legyen a kerékpározás családi program!
2020. július 22. írta: Teker a Csalad

Nevelés: Legyen a kerékpározás családi program!

Bátran bíztatok mindenkit, hogy soha sincs korán vagy későn elkezdeni a bringázást a gyerekkel, a közös kalandok mindig szerethető élményként vonulnak majd be a családi emléktárba!
12-14_img_1590_hajogyari.jpg

Sok szempontból különbözik egy 2 éves gyerekkel a gyerekülésben suhanni, vagy egy 4-5 évessel együtt tekergélni a Duna parti bringaúton, majd egyszer csak ráébredünk, hogy már a kamaszodó fiunk töri a szelet előttünk a pilisi hegyi túrán.

Előző cikkemben összeszedtem a gyerek fejlődésének jellemző korszakait 5 éves korig. Most lássuk mi követi a futóbiciklit!

 

6-7 éves kisgyerek

Korosztály jellemzői

  • 12-14” os kerekű, bringa, amelyen már ügyesen mozog.
  • 5-10 km távolságot önállóan leteker, de nem mindig cél, hogy nagyobb távot menjetek.
  • A kis bringán még nem tud lépést tartani a felnőttekkel.
  • A távolságot és az időt nem tudja valóságban érzékelni és ezért nem érthető számára, mit jelent egy szám a távról vagy az eltöltendő időtartamról.

A túra lényege

Kis, hangulatos kirándulások, ügyesedés, csak a jó érzés, a felszabadult mozgás és a tevékenység öröme.

Példa: egy Dunakeszi sétány kis forgalommal, gyakori megállással egy játszótéren, a fagyisnál, a kompnál, egy baráttal való találkozáskor.

Példa motivációra: elmegyünk a kedvenc helyedre, megnézzük amire kíváncsi vagy, elmegyünk fagyizni, átmegyünk a rokonokhoz vagy a barátodhoz: tehát mindig a gyerek szempontjából izgalmas helyek. Ő választja a célpontot, mi adjuk az eszközt, és persze az időnket és türelmünket.
Kiváló játék és készségfejlesztés, ha a kertben építetek ügyességi pályát, vagy ha van a környéken ilyen, akkor kimentek gyakorolni. Ez alapozza meg a későbbi technikai tudást.

06-07_img_2053_2-1_god-vac.jpg

Erre figyeljetek

A dackorszakba ért gyerek nem könnyű eset, bármikor “beblokkolhat”, ilyenkor még nagyobb türelemre, és taktikus vezetésre van szükség, különben szó szerint eldobhatják a bringát helyben és hosszú távon is. Nem szabad nagy feladatokat adni, mert ennél a korosztálynál nem is annyira fizikailag, inkább mentálisan áll be hirtelen a fáradtság.

 

8-11 éves gyerek 

Korosztály jellemzői

  • 14”-24”-os kerekű bringa.
  • Kezdi kipróbálni a határait.
  • Büszke akar lenni magára és bizonyítani a szüleinek, mehettek többet, de még nem tudja, felmérni képességeit. A szülőknek kell felmérni, mennyit bír a gyerek.
  • A gyerek addig megy, amíg össze nem esik, nincs önreflexiója.
  • Egyre nagyobb a bringája, de még nehéz, mert a könnyű alkatrészek ebben az életkorban nem elérhetőek vagy extra drágák. Emiatt is lassú.
  • Még befér a bringája a csomagtartóba, legfeljebb egy kereket kell kivenni.

08-10_img_2883_velence.jpg

A túra célja

Hosszabb kirándulások is beleférnek. 10-30 km-es hatótáv is összejöhet, de persze szülőként figyelni kell, hogy egyen, igyon, és főleg pihenjen meg közben. Adjunk kicsit már távolabbi célt és közelebbit is. A közelebbi a túra alatti 2-3-4 megállóban elérhető ígéret: fagylalt, játszótér, találkozás valakivel, stb. - legyen felépítve. Akkor megcsinálja. Ám, nem fog több órát bringázni a bringázásért. Ne várjuk el tőle!
Nagy segítség, ha van egy kortársa, barátja, akivel már közös témákkal “leválnak” a szülőkről, ők mennek elöl és a saját világukba illeszthetik a túrát.

Ezeken a túrákon már a szülők is “dolgoznak” az élményért, több órás mozgásra számíthatunk, még ha nem is tempós a menés – itt már kifejezetten kirándulásokról beszélhetünk.

10-12_img_9096_vac.jpg

Erre figyeljetek

Nem lesz mindig kedve ehhez. Itt már komolyan dolgoznia kell, mert a legnehezebb bringa az övé a családban! Nagyon messze (évekre) van attól, hogy élvezze a fizikai teljesítményt. Vágyja a sikert, de nem tud tenni érte, nem pragmatikus.

A fizikai fáradtság előjelek nélkül, láthatatlanul érkezik, ami hisztibe, ellenállásba csaphat át. Ilyenkor kapcsoljunk: nem a gyerekkel van a baj, könnyen eltelik 1-3 óra a játékkal, és a bringás aktivitás plusz az élmények extra energia fogyasztást produkálnak a kicsiknél. Ha ez a túra “legtávolabbi pontján” történik, a gyereket vissza kell hozni a partiba: kicsit hagyjuk pihenni, együnk-igyunk és tereljük el a fókuszát pozitív témákra. Az áthangolást segítheti a pozitív megerősítés mellett (ügyes vagy, büszke vagyok rád), bármilyen vágy felkeltése, amire “újraindul” a lelkesedés, pl.: holnap elmegyünk strandra, vagy te adod a célpontot: hova menjünk, vagy a kedvenc sütidet készíti anya, stb…

 

Kamaszodók 12-14 éves

Korosztály jellemzői

  • 26”-29"os kerekű bringa.
  • Jó fizikum és állóképesség alakul ki 14 éves korra.
  • Nagyobb távokra is képes, de csak, ha motivált.
  • A gyerek erő/súly aránya radikálisan javul.
  • Jó esetben a bringát már saját céljaira használja: barátokkal cangáznak, felfedezik a tágabb lakókörnyezetüket, biztonsággal közlekednek.
  • Saját programjaik vannak, nem mindig akarnak már a szülőkkel menni.
  • A bringája felnőtt méretű, az autós logisztika sem könnyű, tetőn 3 felnőtt bringa fér el, vagy használhatunk vonóhorogra szerelhető szállítót. A csomagtartó már nem elég méretes.
  • A kamaszkorral megnő az ellenállás, mert leginkább ebben tudják definiálni a saját személyiségüket, épül az ego, érkezik a hormonbomba – ezek mind normális, de kezelést, megértést igénylő tényezők 

14_img_5314_tokaj.jpg

A túra célja

Ez már lehet a sportos vagy egészséges életmód bevezetése a fiatalember vagy leány életébe, a mozgás fontosságának, a tudatával való megértés gyakorlata. A felszabadultság és az örömteli mozgásforma átadása a bringán inkább az érzékek szintjén, automatikusan rögzítődik: gördülni jó! Akár családilag, akár már önállóan, vagy csoportos túrák szervezése mentén a jelszó: kaland, élmény, utazás!

Nagyszerű lehetőség (a szülők számára is!) az önállóság kiterjesztésére és a felelősségérzet felépítésére. A felszerelésért már ő felel, meg tud javítani egy defektet, a közös élmények és hirtelen felmerülő feladatok automatikusan erősítik a szülő-gyerek kapcsolatokat.

A bizalom kiépítése, a felnőtt életmódba való bevezetés és felemelés, a döntések átengedése, a mentális és testi fejlődés észrevétlen, szórakoztató fejlesztése szinte kikerülhetetlen adományai a közös gördüléseknek.

14_img_8351_pilis.jpg

Erre figyeljetek

Fontosak a közösen felépített tervek, már ne hagyjátok ki a döntésekből! Lehet finoman terelgetni, de adjatok a gyereknek is beleszólást, mert ez már egy olyan közös program, amikor erős személyiség vágy alakul ki a fiatalokban.

Legyen csapatvezető, vállalhasson szerepet abban, hogy helyzetekben ő “dönthessen”, kérjétek ki a véleményét, érzékeltessétek, hogy ő is hozhat döntést. Játszatok az útvonallal, mondjon ő is véleményt a távról, a helyszínről, a célokról, a napi programokról.

14_img_3982_tokaj.jpg

Hívjatok egy korosztálybeli barátot, ismerős másik családot: fontos, hogy a gyerek ne unatkozzon, legyen saját társasága. Engedjétek őket külön mozogni, mehessenek külön a szülőktől. Engedjétek őket szabadon és nem kell mindig látnotok őket. Bízzatok meg bennük. Adjatok nekik zsebpénzt, engedjétek azt enni, amit ő választ az étlapról és ezen a napon tartózkodjatok kritikától! Legyen ez a nap tényleg öröm!

Találjatok ki valami szokatlant, izgalmasat (esti tekerés a városban - kis forgalom, kiülés a vízpartra, zenélő szökőkút kivilágítva, nyári este-éjszaka bandázás egy másik családdal). Tekerjetek késő este egy könnyű terepen, de szuper lámpákkal! Óriási móka!

 

Szumma-szummárom

A családi kerékpártúrázás célja mindig az, hogy jó hangulatban, minőségi időt töltsünk együtt gyerekeinkkel! A gyerekes tekerések a bölcsőtől a nyeregig kötelezően a családi fotóalbumok témája, óriási élmény átlapozni, mekkorát fordul-gördül velünk a világ ez alatt a néhány év alatt, ha együtt teker a család!

 

Írta: Tokaji Nagy Csaba
Fotó: Tokaji Nagy Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://tekeracsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr5816016044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2020.07.22. 13:07:53

A tetőn három bringa fél el? Ezt tapasztalatból cáfolom, Nálunk négy szokott ott utazni...

Dorinda41 2020.07.22. 15:27:00

Nagymamaként csak nézem, ahogy a 4,5 éves unokám biciklizik és közben oda-oda szólogat, hogy látom-e mit csinál, megáll, odajön, beszélgetünk, megy tovább. Nem élveztük, hogy egymás mögött biciklizhetünk. Talán bennünk van a hiba.
süti beállítások módosítása