A Tisza-tó legjobb bringás helyei
2020. július 31. írta: Teker a Csalad

A Tisza-tó legjobb bringás helyei

Strandolni, hajókázni, különleges látnivalókat felfedezni, na és persze bringázni is lehet, sőt kell is a Tisza-tó körül. A fővárostól maximum másfél óra alatt elérhető autóval, így akár egynapos programnak is kiváló. Poroszlóról indulva pedig nemcsak megkerülhetjük a tavat, de korosztályokhoz igazított, rövidebb túrákat is tehetünk.

fo.jpg

Sokan még mindig lenézően nyilatkoznak Magyarország legnagyobb mesterséges tavának turisztikai lehetőségeiről, holott az elmúlt másfél évtizedben látványosan fejlődik a három megye határán fekvő tó környéke. Azzal pedig, hogy nyár elején elkészült a 33-as főút melletti kerékpárút, és ezzel a tó nagymedencéje biztonságosan körbetekerhető, egyszerűen kihagyhatatlan bringás célpont lett. Ráadásul az egymástól nyolc-tíz kilométerre sorakozó, kiépített strandok, a legalább ilyen gyakori vízitúrázási lehetőségek vagy éppen az olyan különleges látnivalók, mint a kiskörei vízlépcső vagy a Tisza-tavi Ökocentrum az egész családnak remek programokat ígérnek.

 

Indulás Poroszlóról

Az M3-as autópályát a füzesabonyi lehajtónál elhagyva nagyjából harminc kilométert kell autózni a 33-as főúton Poroszlóig, a Tisza-tó második legnagyobb, turisztikai szempontból pedig az egyik legjobban kiépített településéig. Lassan másfél évtizede minden Tisza-tavi túrámat innen indítom, mert nemcsak rendes boltokat és megfelelő parkolókat találni a településen, de mindig jól esik a programokat a Sarokház cukrászdában kezdeni, vagy a nap végén mondjuk a Kormorán étteremben egy jót enni. Az autót a szabadstrand parkolójában érdemes letenni (nyáron egy napra 1000 forint a parkolási díj), ami közvetlenül a tó és a bringaút mellett található.


bzs-tiszato1.jpgIdőben érkezve még üres a poroszlói szabadstrand parkolója

Poroszlót azért is érdemes választani, mert egy hosszabb vagy egy rövidebb kerékpáros túra után – ha még van erőnk –, akár strandolni, akár rocsót (katonai rohamcsónak, azaz motoros ladik, amit bárki vezethet) bérelve vízitúrázni is lehet. Vagy eltölthető pár óra a Tisza-tavi Ökocentrumban, ahol tényleg szinte karnyújtásnyira figyelhetjük meg a tó élővilágát.

És Poroszlóról indulva több korosztály igényeihez igazíthatóak a bringatúrák is.

bzs-tiszato2.jpgA poroszló strandtól, a gáton indulva, mindkét irányba megkerülhetjük a tavat

Poroszló-Tiszafüred

Ha például kisebb gyerekek vannak a csapatban, és mondjuk, maximum húsz kilométert merünk bevállalni, akkor érdemes a Poroszló-Tiszafüred távot oda-vissza letekerni. A parkolótól indulva, nagyjából egy kilométert a gáton lévő régi kerékpárúton tekerünk, majd a 33-as útnál rákanyarodunk az új kerékpárútra, ami látványos hidakon és műtárgyakon halad át. Felnőtt fejjel is eszméletlenül érdekes, ahogy olykor vonat, autó, kerékpár és hajó halad majdnem egymás mellett. Arról nem is beszélve, hogy néhol remek kilátás nyílik a poroszlói medencére, a tóra jellemző hatalmas nádasokra, sőt a Tisza fölött is el lehet egy darabig ácsorogni.

bzs-tiszato3.jpgVasút, autóút, vízi út és végre kerékpárút Poroszló és Tiszafüred között

A „túlparton”, Tiszafüred híd felőli végénél találjuk a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumot, aminek bringás kilátóját sokan kritizálták. Viszont, aki egyszer is kipróbálja, milyen egy épület tetejére feltekerni, majd az ott lévő kávézóba leülni és a Morotvát bámulni, az talán többé nem tekinti hülyeségnek ezt az építményt. Amiben a büfé mellett megfelelő mosdót is találunk, ami nemcsak akkor jöhet jól, ha a kisebbek miatt visszafordulunk.

bzs-tiszato5.jpgMegváltozik a véleményed a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum épületéről, ha feltekersz a tetejére.

 

Poroszló-Dinnyéshát

Ha nagyobb gyerekekkel vagy kevesebbet bringázó társasággal vágunk bele a Tisza-tó felfedezésébe, és mondjuk, úgy döntünk, hogy az út felénél strandolni akarunk, akkor érdemes Poroszlóról Dinnyéshátig eltekerni (oda-vissza nagyjából 40 kilométer). Ebben az esetben a fentebb említett parkolóból nem Tiszafüred, hanem Kisköre felé vesszük az irányt a gáton. Poroszlót elhagyva jó tíz kilométeren keresztül valódi alföldi tájon fogunk haladni, egyik oldalon a nádasokkal szabdalt, hol nagyobb, hol kisebb vízfelületet mutató tó, a másikon pedig a jegenyesorokon túl végtelen szántóföldek. Az első megállásra csábító hely Sarud, aminek strandján néhány éve hatalmas vízi játszóteret fejlesztettek. Ha ennek ellen tudunk állni, vagy esetleg csendesebb helyen akarunk strandolni, akkor érdemes a következő szűk tízest még letekerni Dinnyéshátig.

bzs-tiszato10.jpgA csendes dinnyésháti strand, az egyik legjobb bringás megálló

A Tiszanána településhez tartozó fürdőhely egyik oldalán hajókikötő, másikon pedig már-már „plázsra” emlékeztető, lapos, homokos partú strand található. Az élővízi fürdőzéshez szükséges kiszolgáló egységekkel, sőt egy kis kalandparkkal kiegészítve. Mivel a hely viszonylag messze van a nagyobb településektől, tényleg csendes, így a visszaindulás előtt, a parti fűzfák árnyékában akár egy jót alhatunk is. 

Poroszló-Poroszló, avagy a tó megkerülése

Az igazi kaland – vagy kihívás – a tó megkerülése, azaz a Poroszlótól és Tiszafüredtől délre lévő nagy medence körbe bringázása. Ez egy hatvanöt kilométeres túra – nagyjából nulla méteres szintkülönbséggel –, ami sebességtől és a megállók számától függően fél- vagy egész napos program lehet. Kár lenne titkolni, hogy vannak benne kicsit monoton szakaszok.

bzs-tiszato6.jpgBiztos, hogy beleszeretsz. Kerékpáros megálló Tiszafüred után.

A helyiek szerint Poroszlóról Tiszafüred felé érdemes indulni, majd a Kerékpáros Centrum után az üdülőterületen átvágva Tiszaörvény irányába haladni. Sajnos a tó körüli bringaút kitáblázása hagy némi kívánnivalót maga után, így Füred – és majd Abádszalók, Kisköre – belterületén érdemes figyelni, nehogy a tópart helyett a városban kössünk ki. Aki pedig esetleg nem „tankolt” fel innivalóból, annak érdemes a város határában, mondjuk a Kormorán kikötő környékén még ezt megtenni, mert erre legközelebb csak Abádszalókon lesz lehetősége.

bzs-tiszato4.jpgIrány Tiszafüred az új kerékpárúton

Ízlés kérdése, de Tiszafüred és Abádszalók között következik a tó körüli bicikliút legunalmasabb szakasza. A két következő település – Tiszaszőlős és Tiszaderzs – viszonylag messze van a folyó és az ártere mellett futó gáttól, ráadásul ezen a részen a kikötők és a strandok is ritkák. Így simán előfordulhat, hogy a kettő vagy négy kilométeres, nyílegyenes, emelkedők nélküli úton senkivel, vagy legfeljebb csak a horgászhelyekről kikukucskáló pecásokkal találkozhatunk.

bzs-tiszato7.jpgTisza-tavi panoráma a gáton futó kerékpárútról.

Éppen ezért hatalmas felüdülés az abádszalóki strandra begurulni. (Érdemes megjegyezni, hogy a gáton futó kerékpárutat olykor épp a strand kerítése zárja le, ilyenkor egy kis kerülőt kell tenni.) A hatalmas strandon minden megtalálható, ami egy ilyen helytől elvárható. Óriási csúszda, játszóterek, sekély, homokos pancsoló, igazi tavi fürdőhelyek, különböző vízi eszközök bérlési lehetősége, és természetesen büfék és éttermek sora (ahol divat számlát adni). Sőt, a rendezvénytéren olykor különböző programok is várják a vendégeket. Kerékpáros szemmel azonban a legjobbak a hatalmas fák alatti füves, árnyékos helyek, amelyek kiválóan alkalmas a féltáv kipihenésére vagy egy kis feltöltődésre.

Abádszalók után következik a körút leglassabban megtehető szakasza, hiszen akár gyerekkel, akár egyedül, a víztározó fő építményeinél többször is meg kell állni. A Nagykunsági öntöző főcsatorna kifolyása még csak a kezdet, ami bevezeti a kiskörei duzzasztóművet és a körülötte lévő műtárgyakat.

bzs-tiszato8.jpgA kiskörei hallépcső

A tiszai élővilág mozgása szempontjából rendkívül fontos hallépcsőnél érdemes lelakatolni a bringákat, és egy kis gyalogtúrát tenni. És nagyjából ugyanez a helyzet a hídként is funkcionáló duzzasztó tetején, ahonnan lenézve nemcsak hatalmas örvényeket, a rengeteg uszadékot, de egy kis szerencsével uszály zsilipelést is láthatunk.

bzs-tiszato9.jpgA kiskörei gát, ami „létrehozza” a Tisza-tavat.

Ez az út legdélebbi pontja, innen ismét fölfelé fogunk haladni a „folyó” mentén. Hogy Dinnyésháton és Sarudon keresztül – az ottani büfék kínálatának hálád adva –, még nagyjából huszonöt kilométert tekerve visszaérjünk a poroszlói szabadstrand parkolójába.

Írta: Bajnai Zsolt
Fotó: Bajnai Zsolt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tekeracsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr316082410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása