Útvonal ajánló: Barangolás a Palóc Grand Canyon környékén
2020. november 13. írta: Teker a Csalad

Útvonal ajánló: Barangolás a Palóc Grand Canyon környékén

Változatos élmények két napba sűrítve! Szécsényben a Rákóczi-szabadságharccal és a környékbeli várakkal ismerkedhetünk meg, a város melletti Robinson szigeteken kalandpark, csónakázási és horgászási lehetőség vár ránk. Ipolytarnócon a dinók nyomait fedezhetjük fel őskori erdőben, és a Palóc Grand Canyont is megtaláljuk útközben.

ipolytarnoc-es-szecseny-kozott-az-uton.jpg

 Az útvonal az Ipoly völgyében halad, amely hazánk egyik legsokoldalúbb élővilágával rendelkezik, de az Ipoly mással is büszkélkedhet, hiszen hazánk legszeszélyesebb folyója, majd’ kilencszázszoros különbség mutatkozik a kisvízi és az árvízi vízhozam között. Mivel folyóvölgyben haladunk az útvonal alapvetően sík, egyik oldalon a folyó határolja a másik oldalon szelíd lankák terülnek el. Kulturális értékekben is gazdag a terület. Régészeti szempontból a Pilinyi kultúra, a szécsényi középkori városmag és a végvárrendszer, a népi hagyományokat őrző helyszínek gazdag kínálatából a palóc hagyományok, a színes néptánc kultúra, Hollókő Világörökségi Ófaluja is kemelhető. Ebből is látható, bár ez egy rövid túra, de számtalan érdekesség felfedezhető.

Talán az útvonal egyik legnagyobb látványossága az Európa Diplomás és Világörökség cím várományos Ipolytarnóci Ősmaradványok Miocén Park. Az első itt talált híres leletek, a megkövesedett óriás fák voltak, a helybéliek „Gyurtyánkő-lóczának” nevezték el, kővé válásáról varázslatos meséket szőttek. Az itt talált a cápafogak, ráják, delfinek, tengeri tehenek, krokodilok csontjai mutatják, hogy itt 23 millió éve még trópusi tenger hullámzott, aminek a partját pálma, babér, magnólia és platán-félék uralták, míg óriási kimagasló fenyők őrizték a tájat. Az ősi maradványok megragadták a helybeliek figyelmét és jó palóc módjára magyarázatot is találtak. A megkövesedett fa matuzsálem egy varászló műve és aki tiszta szívvel megérinti, teljesül a kívánsága. A cápafogak madárnyelvek lettek a helybeliek képzeletében, mert a varázsló nem akarta, hogy az elvarázsolt fáról fecsegjenek a madarak. Az ősi lábnyomokról pedig úgy tartották, hogy ha a jegyespárok itt táncolnak, akkor a házasságuk időtálló lesz. És bár manapság, a nemzeti park szakavatott munkatársai a tudományra támaszkodnak az ősi leletek megfejtésében, ki tudja, lehet egyik-másik régi magyarázat mégiscsak helytálló, érdemes kideríteni a helyszínen! 

Mielőtt belevágnátok a túrába olvassátok el ráhangolódás képpen Csatang és Piszke bringás meséjét arról, hogyan tekertek el a Palóc Grand Canyonba, az időutazásról és a rettegett Csatangoszauruszról!

A bejegyzés trackback címe:

https://tekeracsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr7016279400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása